Siirry sisältöön

Marinkainen-Uusikylä kulttuuripyöräilyreitti on hyväkuntoisen pyöräilijän maaseutureitti, joka kulkee pääasiassa soratietä pitkin Marinkaisista Uusikylään.

Marinkaisten kylän itäisimmissä osissa kulkeva reitti, jolla tutustutaan sotien jälkeisen ajan ns. rintamamiestilojen olosuhteisiin Marinkaisnevalla ja Uudellakylällä. Koskenkylä Lennonjoen yläjuoksulla on tullut asutuksi vähän myöhemmin kuin merenrannalla oleva vanhempi osa Marinkaisten kylää. Se muodostaa kiinteän yhteisön alkujaan neljästä maakirjatalosta halotuista tiloista.

Reitiltä löytyy neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaa, rämeestä raivattu peltoaukea, Kiviharjun muinaishauta ja merkittäviä nimettyjä kiviä, kauniita järviä ja sieviä jäkäläkankaita.  Uusikylä on Lohtajan pitäjän maista rintamamiehille luovutettu alue. Sen ovat raivanneet pääasiallisesti luovutetun Karjalan siirtolaiset, joiden työn muistolle on paljastettu muistolaatta. Paluumatkalla saamme ihailla Marinkaisten laajimpaa peltoaukeaa: Vehkasalosta alkavaan ja Pahkanevan kautta aina suolamereen ulottuvaa lakeutta. Pellot ovat myös merkittävä muuttolintujen havaintoalue.

Lisätietoja ja kartta täältä.