Siirry sisältöön

Koe vanha Kokkola kävellen! Tällä reitillä tutustut omatoimisesti puutaloalue Neristaniin, käsityöläisten ja merimiesten kaupunginosaan ja Oppistaniin sekä Suntin rannoille.

Vanhakaupunki Neristan on Kokkolan helmi, joka ihastuttaa värikkäillä puutaloilla. Se on yksi maamme arvokkaimmista ja laajimmista säilyneistä puutalokaupungeista. Puutalojen rakennustekniikka henkii perinteistä pohjalaista kirvesmiestaitoa ja vuonna 1665 luotuun kaavoitukseen tuo harmoniaa kultaisen leikkauksen opit, joita Leonardo Da Vincikin hyödynsi.

Kaupunki jakautui puhekielessä Oppistaniin, yläkaupunkiin, ja Neristaniin, alakaupunkiin. Oppistanissa asuivat varakkaat kauppiaat ja laivanvarustajat, Neristanissa käsityöläiset ja merenkulkijat.

Neristan kattaa 12 korttelia, johon mahtuu satoja puutaloja ja piharakennuksia, joista vanhimmat 1600-luvulta. Vuosisatojen aikana Neristanin ilmettä ovat muokanneet niin maankohoaminen ja tulipalot, kuin kaupungin kehittyminenkin, mutta tunnelmallisten katujen varrella on edelleen aistittavissa vanhan kaupungin henki ja vuosisatojen mukanaan tuoma harmonia.

Koe enemmän varaamalla opas Kokkolan Matkailusta tai ilmaisen Neristan-esitteen avulla. Elämykselliset opastukset tarjoaa AjanKaiku.

Lisätietoja ja kartta: Neristanin kävelykierros.