Siirry sisältöön

Keski-Pohjanmaan monipuolinen luonto tarjoaa talviaikaan loistavia luonto- sekä erämaalatuja ympäri maakuntaa.

Tässä muutamia vinkkejä paikallisilta:

Perhonjoen retkeilyreitin luontolatu, Kokkola
Kokkolassa Köykäriltä ja entiseltä Vitsarin koululta lähtee Perhonjoen retkeilyreitti, missä ajettu latu Isokosken kodalle ja Haapakosken kotukselle. Vitsarista lähdettäessä matkalla on myös Äijänsaaren kota ja tulipaikka Perhonjoen varrella. Latu kulkee kauniissa metsämaisemassa. Vitsarista Isokosken kautta Haapakoskelle ja Ramsetin kautta takaisin tulee matkaa n. 22 km. Perhonjoen retkeilyreitin kartta

Lovelammen erämaalatu, Halsua
Halsualla Lovelammen luontolatu on avattu ihan srk-talon pihalta asti, jolloin ensimmäiset kilometrit kulkevat Isoharjun maastossa ja matka jatkuu Taipaleeseen asti suht tasaisessa metsämaastossa. Taipaleessa, Köyhäjoentie 468, kodalla latu ylittää tien ja alkaa varsinainen erämaalatu kohti Lovelampea. Tästä on matkaa Lovelammen kodalle n. 3,5 km. Paluu samaa latua. Auton voi jättää bussipysäkille. 

Rödsön Poro-Pirtin luontolatu, Kokkola
Kokkolassa, Rödsön Poro-Pirtti pihalta lähtee n. 7 km latu. Latu kunnostetaan Poro-Pirtin latukahvila päiviä varten (auki helmi-maaliskuun sunnuntait klo 12-16), joten laatutakuuta ei ole muille ajoille. Latukahvilassa voit nauttia keittolounaan tai jotain makeaa herkkua kahvikupposen kera. Latu vie hiihtäjän metsä- ja peltomaisemiin kulkien myös poroaitauksen viertä pätkän matkaa, joten poroja ja vuohia voi pongata. Ladun löytää kääntyessä Poro-Pirtin kulmalta vasemmalle ylämäkeen. Mäen päältä latu laskee pellolle. Tervetuloa hiihtämään ja nauttimaan latukahvilan tunnelmasta.

Tastulan luontolatu, Kaustinen
Kaustisella Tastulan Lomakylän ympäristössä kiertelee perinteisen latua tällä hetkellä reipas kymmenen kilometriä. Kartalta näkyy, että lyhkäisempiäkin reittejä löytyy. Järven kierroksen voi hiihdellä myös luistelutyyliin. Parkkipaikka löytyy Tastulan lomakylästä. https://www.tastulanlomakyla.fi/ kotisivulta löytyy kartta linkkiä ja tietoja majoitustarjonnasta.

Anungin erämaalatu, Veteli
Vetelissä Tunkkarilta lähtee perinteisen latu (peltojen ja) metsien läpi Anungin järven eräkämpälle, jossa tulisija. Järvelle on matkaa n. 4 km, ja järven poikki ladut jatkuvat vielä n. 6 km Sandvikiin asti Teerijärvelle, jos lunta on tarpeeksi. Latua hoitavat kyläläiset. Virallista parkkipaikkaa Tunkkarilla ei ole, mutta autoja on jätetty entisen postin pihalle tai Tunkkarin koululle, josta on kevyen liikenteen väylää puolisen kilometriä ladun alkuun.

Valkiajärven retkilatu, Räyrinki, Veteli
Valkiajärven ympäri kiertävä perinteisen hiihtolatu Vetelin Räyringissä on pituudeltaan 5,6 km, jos pistäytyy upouudella lammen rantaan rakennetulla laavulla. Räyringissä. Lähtöpaikalta ei löydy yhtään opastekylttiä, mutta latu lähtee Vimpelintien (750) ja Evijärventien (751) riteyksen kohdalta. Auton saa jätettyä Vimpelintien ja Evijärventien risteyksestä lähtevälle Pajatielle.

Lestijärven retkilatu, Lestijärvi
Lestijärvellä Retkilatu kirkonkylältä Syriin. Matka noin 9 km. Lähtö Halsuantie 9 (hallin takaa) tai Syrin pururadalta. Perinteisen latu on ja luistelubaanaa ylläpidetään olosuhteiden salliessa. Tällä hetkellä luistebaanaa on reilu 3 km kirkolta Syriin päin. Retkiladulta pääsee yhdyslatua pitkin jääladulle - kolme tien ylitystä ja noin 100 metriä kävelytietä ja kirkon parkkipaikan läpi rantaan. Jäälatu on noin 7,5 km. Latupäivitykset löytyvät Lestijärven vapaa-aikatoimi fb-sivulta.

Lestijärven jäälatu, Lestijärvi
Lestijärven jäälatua ylläpidetään kelien salliessa. Jäälatu on noin 7,5 km pitkä. Lähteä voi kirkonkylän kalasatamasta, Parannasta tai Yli-Lestin valaistulta ladulta. Evästauon voi pitää kalasataman kodassa tai Parannan grillikatoksessa, omat puut mukaan. Tällä hetkellä jääladulla on hyvä perinteisen latu ja kohtalainen luistelubaana. Tulossa myös perinteisen latu kalasatamasta laavusaareen, kun latupohja jäätyy kestäväksi. Matka noin 1,3 km. Näistä lisätietoa Lestijärven vapaa-aikatoimi

Paratiisisaaren erämaalatu, Toholampi
Paratiisisaaren erämaaladun lähtöpaikka löytyy Hongiston leirikeskuksen parkkipaikalta. Reittiä on mahdollisuus hiihtää aina Härkänevalle saakka, jonne matkaa kertyy yhteen suuntaan n. 16 km Hongistolta lähtiessä. Noin puolivälissä reittiä sijaitsee Paratiisisaaren kota ja tulipaikka.